onsdag 28. januar 2009

Baptistpastor nektet besøk av representanter for Den europeiske Baptistføderasjonen


ASERBAJDSJAN: Jeg har lenge håpet at jeg kunne bringe nyheter om baptistpastor Hamid Shabanov, som sitter fengslet i Aserbajdsjan, men det har vært veldig stille, ja urovekkende stille lenge. Sent i dag - tirsdag 28. januar 2009 - får jeg beskjed om at rettsaken er berammet til 4. februar. Nå kan dette endres, for myndighetene i Aserbajdsjan har gjort alt de kan for å dra denne saken ut i langdrag. For de av dere som ikke kjenner til saken mot pastor Shabanov anbefaler jeg at dere leser de foregående artiklene om ham her på bloggen. De finner dere ved å gå til etikettene nedenfor. Klikk f.eks på Hamid Shabanov. Pastor Shabanov ble arrestert i juni 2008. En delegasjon fra Den europeiske baptistføderasjonen (EBF) gjorde et forsøk på å besøke pastor Shabanov i midten av denne måneden, men ble aserbajdsjanske myndigheter la ned forbud mot dette. La oss huske på pastor Shabanov som soner under meget vanskelige forhold.

1 kommentar:

Anonym sa...

Den norske Ambassaden i Aserbajdsjan vil følge rettssaken mot den fengslede baptist-pastoren Hamid Shabanov. Det opplyser utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).


Hamid Shabanov (52) ble pågrepet i sitt hjem i Aliabad 20. juni 2008. Han er anklaget for å ulovlig våpenbesittelse, og ble 5. november 2008 overført fra fengsel til husarrest.

– Det er blitt antydet at saken kan komme opp for retten i neste uke, men slike saker blir stadig utsatt. Det er en ganske alvorlig tiltale som myndighetene har reist mot ham, og om det er noe i den så må den komme opp for retten. I motsatt fall må saken avvises, sier John Kinahan, assisterende redaktør i nyhetstjenesten Forum 18, til DagenMagazinet.

Helt uakseptabelt
Kinahan sier på telefon fra London at det er helt uakseptabelt at pastoren må sitte så lenge i forvaring uten at saken mot han kommer opp.

– Hva skjer med menigheten han er tilknyttet så lenge han er i husarrest?

– De fortsetter å møtes, men de har gjennom 20 år vært under press fra myndighetene i forhold til sin eksistens. De har fortsatt ikke klart å få registrering og dermed driver de heller ikke lovlig virksomhet, svarer Kinahan.

Han roser norske utenriksmyndigheter som er flinke til å følge opp saker der menneskeretter settes under press og mener at den norske ambassaden her går foran og viser vei for andre.

Falsk anklage
Pastor Shabanov har tidligere uttalt til Forum 18 at anklagene mot ham er fabrikkerte og at politiet tok seg inn i hjemmet hans i juni og plasserte våpenet der.

– Den første gangen jeg så våpenet var da politiet påsto at de hadde funnet det hjemme hos meg, sa pastoren, som tror at han til slutt vil bli renvasket for anklagene.

– Guds Ord er mer kraftfullt enn en pistol, sa Hamid Shabanov i november i fjor.

Bapitistmenigheten han er pastor i, har vært nektet godkjennelse så lenge religionslovene har eksistert. Ytterligere to baptismenigheter er blant forsamlingene som fortsatt ikke har de nødvendige statlige papirene i orden.

«Den statlige komiteen for arbeid med religiøse organisasjsoner» har avvist å snakke med Forum 18 om søknader som er blitt avvist. Men lederen i komiteen, Hidayat Orujev, uttalte til lokale media 5. november i fjor: «Ingen religiøs organisasjon som har søkt om godkjennelse, har blitt nektet å få det».

Har ikke bevis
Samme dag sa et medlem av det lokale baptistsamfunnet til Forum 18 at politiet og påtalemyndigheten ikke kan bevise at pastor Hamid er skyldig.

– I og med at han allerede har sittet i fengsel i fem måneder, forlanger vi at husarresten oppheves med en gang, sa talsmannen i november. Men ennå har ingen ting skjedd.

Pastor Shabanov, som er gift og har tre voksne barn, leder en georgisk-talende baptistforsamling i landsbyen Aliabad, like utenfor Zaqatala.

Han er tiltalt etter straffelovens paragraf 228, del 1, om ulovlig besittelse av våpen. Dersom han blir kjent skyldig risikerer han inntil tre års fengsel.

Kilde: Åpne dører